Jag och mina barn på resande fot i livet

Min dotter är fast i Europa

Publicerad 2010-04-15 17:55:46 i Allmänt,

pga av vulkanutbrottet som har skett på Island, suck!
Pratade precis med henne och hon grät i telefonen och ville hem, jag förstår henne.
Nu är det stora prövningar för alla där dom nu är !

På lördag är det byta hjuldags på mammsens bil samt att få igång K´s moppe som inte ville starta när jag var och provade den sist i morse.

Så var man på jobbet igen!

Publicerad 2010-04-12 17:48:31 i Allmänt,

Snacka om att det var tomt i lördags när barnen hade farit till sina mammor....
Men nu är man på jobbet igen och idag har det var varit riktigt roligt, många har kommit och frågat hur det hade gått i Spaninen på resan m.m. man känner sig välkommen.

Citerar ett mail om jag fick idag från en på jobbet när jag skrev till honom att jag inte har tid att hjälpa honom med ett ärende idag men senast på onsdag kommer jag att hjälpa honom.
"Ingen stress. Jag har redan fått mer support på några timmar än på tidigare två veckor J"
Hur bra kändes inte den kommentaren...

Idag är jag glad, mycket mycket glad och jag kommer att berätta det lite senare det lovar jag.
Var ute och motionerade igår alltså PW (Power Walk), kändes riktigt skönt faktiskt.

Ha det bäst!!!

Sammanfattningen av del 1 av resan till Servige

Publicerad 2010-04-11 10:20:26 i Utflykt,

I stora hela gick allt mycket bra med tanke på att båten är från 1985 och inte så välskött av de tidigare ägarna, tur att man är en alltiallo kille och kan fixa det mesta. 486Nm blev resan och det är ca 90 landmil. Vi har satt vår prägel på båten i alla fall. Det gick åt mera diesel än vad jag trodde eftersom båten fick jobba i kraftig motvind i mer än halva resan. Kontanter är också bra att ha eftersom kortbetalningen inte är så vanligt än så länge i Spanien. Man måste också lära sig mera Spanska då även Engelskan inte heller är så utbredd. Tycker annars jag hade förberett oss med verktyg och dyligt kanske mera filmer till barnen för att fördriva tiden lite till samt att få annat att tänka på när det stormar ute. Vi behövde inte heller köpa något onödigt som jag ändå hade hemma då jag verkligen fick med allt och lite till och det känns mycket bra. Om man skall göra om just denna resa så skall man nog ta ännu mera tid i anspråk för det verkar som efter lunchtid alla dagar så börjar det blåsa upp och då bör man ligga i hamn. Kusten är mycket trevligt att åka utmed då det inbjuder till mycket att se med långa stränder, fantastiska byggnader och berg. Nu får man leva på vatten och bröd i 1½ månad inför den STORA resan hem. Om någon frågade mig om jag skulle göra resa igen så är svaret definitivs JA men med lite mera tid. Var kanske lite synd att vi inte kom till Ibiza men med facit i hand så var det ett MYCKET klokt val med tanke på vinden och vågorna som kom de följande dagarna. Vädret har också varit strålande när det inte blåste men också delfinerna och andra djur som vi mötte på vår resa. Det var allt för denna gången.

Lördagen den 10/4-10

Publicerad 2010-04-11 10:17:54 i Utflykt,

Vi gick upp kl 7 och fortsatte med att fixa båten och packa men tiden bara sprang iväg och vipps så var kl 08:15 och taxin stod på kajen. Vi hann kanske inte allt som jag ville men det får jag ta nästa gång jag åker ner för att bara gå igenom båten, städa/gå igenom el:en samt motorerna. Resan till Girona flyplatsen gick mycket bra och tog endast 40 min så med god marginal 2 ½ timme innan flyget skulle gå så avnjöt vi en massäck som jag fixade innan vi åkte från båten. Vid ankomst till Skavsta så hade vi runt 5 min innan bussen gick mot Stockholmscentral varefter vi skulle ta oss med pendeltåg till jobbet där bilen väntade på oss och även denna gång hade vi minuterna på vår sida.

Fredagen den 9/4-10

Publicerad 2010-04-11 10:17:21 i Utflykt,

Gårdagskvällen blev det en lång promenad som vanligt och vi besökte några affären samt att vi också gick in i en kyrka som var mycket fin. Middagen blev på en kinesisk restaurang. 06:35 gick jag upp och startade motorerna. Natten blev inte så bra eftersom det var fiskebåtar eller andra båtar som åkte hela natten och gjorde vågor i hamnen samt att jag drömde att båten var på glid hela tiden. Jag gjorde som de öviga fiskebåtarna och fall in i ledet ut genom hamnen medan barnen fortfarande sov sött i sina sängar. Hmm insåg efter ett tag att det inte alls var den hamnen som jag trodde vi ankrade upp i det kanske har med att man körde 12 timmar igår. Barnen vaknade runt 9 tiden och kom upp till mig mosiga i ansiktet efter en lång natts sömn. Som vanligt bjöds det på vindstilla fram till lunchtid och blå himmel, så underbart. Vi drog också ner på gasen för att spara lite diesel. Nästan på klockslaget kl 13 så började det blåsa upp igen precis som de dagar som det har blåst tok mycket så även denna dag. Men denna dag så blåste det en inlands vind och det gjorde att det inte blev bättre närmare kusten. Vinden och vågorna kom från norr och det innebar att vi hade en riktig jobbig sjö som i flera timmar slog över båten och vi var tvungna att gå ner mera i fart och då tog allt dubbelt så lång tid. Väl framme i Empurabrava som var uppbyggd som Venedig med massa kanaler och flera hundra båtar som verkligen låg i genomsnitt på 5-7 miljoner. I över 30 minuter försökte vi få tag i hamnkapten men utan lycka så det var bara att klämma in oss vid bensinstationen för att gå till hamnkaptenen för att anmäla vår ankomst och få tag på en tillfällig plats några dagar för att sedan låta Oskar (en spanior) fixa en billigare plats åt båten som kommer att ligga på ca 1½ månad innan resan hem. Innan vi lämnade bryggan (wait pointen) så upptäckte vi att stybordsmotorn inte gick att stänga av. Vi fick dock oss en lite förvarning då alla mätare dog till just den motorn dog i värsta stormen. Det var bara att lämna den motorn på eftersom båten näst intill är omöjlig att i alla fall backa med en motor och få dit båten som jag vill. Kanalerna som vi var tvungna att manövrera i var verkligen trånga och jag ville verkligen inte ramma någon båt. Vi blev anvisade en plats mellan 2 jätte båtar och det gick mycket bra, måste säga att barnen har varit fantastiska framför allt K då han verkligen har sett till att allt har fungerat vid tilläggningarna. Väl på kvällen klockan hade hunnit blivit runt 8 så tvättade barnen ordentligt båten då den var fullständigt täkt av salt efter stormen med jag påbörjade att städa båten men en nyligen köpt dammsugare. 23 tiden var det dags att nanna kudden, jag hade förbeställt taxin som skulle ta oss till flygplatsen kl 08:15.

Torsdagen den 8/4-10

Publicerad 2010-04-11 10:16:01 i Utflykt,

05:30 Barnen sover och endast jag är vaken, började med att fylla i lite olja i motorn för i morgon skall den gå långt, jag räknar med att köra ett 11 – 12 timmars pass. Det var verklogen mörkt ute så jag fick radar navigera mig fram och det var riktigt kul. Det var en ganska kraftig sjögång efter gårdagens storm men det var ändå helt okey. Barnen vaknade 08:45 då hade jag redan kört nästan 3 timmar. När vi rundade Cabo Tortosa så började det blåsa riktig stark frånlands vind och det blev om inte värre vågor nu mot igår. Tyvärr var vi lång ifrån land (12 Nm) så vi fick kämpa oss iland för att tanka men jag lovar att det var skönt att komma i hamn (Ametlla de Mar) efter 50Nm. Denna gång höll vi oss efter kusten och fick då medvind och inga vågor alls så nu kunde vi sola på flybridge, snacka om omväxlande väder. Jag hade beräknat att anlända hamnen kl 18:00 och vad gjorde vi exakt kl 18:00 anlände vi till Sitges Yacht marina efter att ha färdas 101 Nm på 12 timmar, det tycker jag är bra jobbat. Nu har vi totalt åkt ca 386 Nm. Nu skall vi gå ut och äta för det är vi värda efter dagens långtur. Vilken hamn vi hamnade i superstora Yachts, vår 45:a såg ut som en livbåt mot dem. Försökte att få tag på en hamnkapten men utan någon lycka, vill dem inte ha betalt så är det upp till dem. Men innan en promenad så var det återigen dags att skölja av båten från salt. Jag tror att vi åker ungefär samma tid i morgon så att vi anländer till hamnen runt 16 snåret (tro jag om inte vi möte på en storm igen) vi har nu endast ca 100 Nm kvar till vår slut destination.

Onsdagen den 7/4-10

Publicerad 2010-04-11 09:45:14 i Utflykt,

Vi vaknade som vanligt runt 7 för att göra oss i ordning för att tanka båten, macken fanns i hamnen så det kändes bra. När vi kom fram till macken så var det ingen där och jag ringde ett telefonnummer men bara en telesvarare som svarade. Öppettider för macken var kl 08  - XX och vi var där 8:25 men tydligen var den stängd då jag fick tag i en annan som sa att jag fick åka vidare och tanka i Pto Puebla de Farnals, då det inte var någon ko på isen gällande bränslemängden så tuffade vi dit och det var ju endast ca 8Nm. Vägen dit märktes det att det började blåsa upp och våghöjden ökade. Efter tankningen så ville jag köpa olja men det var slut på macken så vi fick oss en promenad och handla 10L olja. Nu började verkligen vågorna bli påfrestande när vi kom ut och vi stod ut endast 37Nm då våg efter våg sköljde över båten hela tiden. Det som också var underbart var att K och A inte gnällde en endaste gång, de sa att om vi hade åkt stålis då skulle det inte vara roligt. Hamnen som vi nästa onekligen slängde oss in i pga av stormen Pto Oropesa som var en jätte mysig hamn. Efter att vi hade gjort ordning båten så begav vi oss till stan där vi också avnjöt middagen hamburgare och glass efteråt. Jag har en fundering på att åka redan kl 06 i morgon bitti då vi är långt efter i schemat. Dagens distans ca 45 Nm totalt ca 285

Tisdagen den 6/4-10

Publicerad 2010-04-07 22:29:41 i Utflykt,

I morse så sov vi ut och vaknade 08:30 det var jätte skönt att sova ut. Innan vi åker till Valencia så kall utrymmet i aktern städas ur och röjas. Mycket skräp men även bra saker hittades samt att vi var tvungen att skura mattan som låg på golvet då Dansken hade spillt lite diesel på den, ut på bryggan och skrubba, skrubba. Lunch och nu Valencia dock så beställde vi en taxi som tog oss in till staden, ett under att vi kom fram helskinnade då taxin kördes av en dam som verkligen forcerade fram genom trafiken med mm. till marginaler. Mycket mysig stad men det var inte mycket öppet till min stora förvåning. Vi hittade i alla fall en glassbar och det var inget snål på dessa glasskulor inte. Vi gick också till en inomhus marknad med allt som man kan tänkas köpa, fisk, kött, grönsaker m.m. verklig charmit och man ser hur maten ser ut innan paketeringen. Valencias tågstation var mycket stillfull eller rättare sagt ståtlig, bredvid denna låg det en tjurfäktnings arena. Det var ganska varmt i staden runt 22 grader. Efter ett tag så var det nog tittat och vi åkte hemåt i en ny taxibil och denna gång var det en fröjd att åka taxi. K och A ville åka gummibåt så vi blåste upp den som fanns på båten alldeles ny var den. För en gångs skull så la jag mig på fördäcket med ett gals vin och solade medan barnen plaskade runt i hamnen med båten. Kvällen avslutades med film innan man brakade i sängen.

Måndagen den 5/4-10

Publicerad 2010-04-07 22:24:33 i Utflykt,

Vaknade runt halv 8 så det blev en lång natts sömn då vi somnade runt 21:30 i går men det är vanligt när man är ute på sjön värme och vågor gör att kroppen får jobba på högtryck. Än så länge känner barnen ingen antydan till sjösjuka, dock så tog K en tablett igår för säkerhetsskull. Efter att vi hade fyllt på vattentanken som rymmer 800 liter som tog ett bra tag att fylla så begav vi oss ut igen. Vattnet utanför hamnen Altea var mycket lugnt men det var ganska stora dyningar från gårdagens vind. Vi påbörjade vår resa mot Ibiza men efter ett tag kunde jag läsa på K´s sätt att vara att han inte tyckte det var bekvämt att åka dit så då ändrade vi kurs mot Valencia istället. Utanför Denia så blev vi stoppade av en polisliknande båt som började vinka åt oss det visade sig att vi åkt närmare än 3 Nm från stranden och där var det endast 3 knop för att det var ett naturreservat. Efter överlämnande av en broschyr som beskrev detta så tuffade vi vidare mot Valencia. Väl framme och efter att vi hade gjort ordning båten lite så letade vi efter hamnkaptenen som inte kunde ett ord Engelska så jag fick igen nytta av min var 10:e ord förståelse spanska och det fungerade J. Vi ville röra på oss en sväng så vi gick mot staden men om jag fattade det rätt så kulle vi egentligen ha gått mot höger men vi gick åt vänster och upptäckte att vi snart kom in till en lite förort efter en 20 min promenad och då började det små regna lite så vi beslutade oss för att gå tillbaka. Middag och filmvisning stod på kvällsagendan. Vi hade redan bestämt oss för att stanna 2 nätter för att vi tänkte att i morgon skall vi ta oss in till Valencia för att gå en sväng i standen.

Söndagen den 4/4-10

Publicerad 2010-04-07 22:21:23 i Utflykt,

Denna dag blev avresan redan kl 08:00 efter att jag hade lånat en dator med Internet så att jag kunde kontrollera vädret de närmsta dagarna, det skulle börja blåsa lite så jag ville att vi skulle komma iväg tidigt. Innan vi rundade Cabo De Palos så var det en rejäl sidsjö säkert med en våghöjd på 2½ - 3 meter så det var flera vågor som slog över båten men båten går verkligen stabilt. När vi hade rundat fyren och styrde mera norrut så tog vi vågorna mera förifrån och det blev det inte så stampigt men jag beslöt mig i alla fall att vi skulle dra oss närmare kusten då vågorna är mindre där eftersom det var en frånlandsvind. Vi åkte längs hela Marmenor kusten som mestadels består av sand. K fick syn på en jättestor sköldpadda runt 1 meter i diameter som dök innan båten plöjde förbi den. Runt halv 3 så närmade vi oss Benidorm som verkligen så mysig ut på från sjösidan, till vår fasa så var det inga stora båtar i marinan alltså vi var tok störst och det till hör ju inte vanligheten att vara största båten J så det innebar att jag inte vågade åka in och lägga mig då jag var lite osäker på djupet. Det var bara att åka vidare en sväng till och vi beslöt oss för att ta hamnen och byn Altea. Väl inne i hamnen så backade vi för fösta gången in med båten och det gick som en dans, tror att jag har lätt för mig angående hur båten agerar. När båten var rentvättad från allt salt så begav vi oss ut på byn för att se oss omkring. Middag blev på en restaurang som heter ”tutti frutti” Spagetti, kyckling bitar med pommes samt pizza bestod middagen av. Imorgon får vi som om det blir Ibiza/Mallorca eller inte, det återstår att se. Dagens distans ca 71 totalt ca 173 Nm och nästan halva resan gjord.

Lördagen den 3/4-10

Publicerad 2010-04-07 22:14:23 i Utflykt,

Vi gick upp tidigt igen då vi ville komma i väg direkt på morgonen så K fick vara frukost kock, vi kom iväg ca 08:30. Vi hade till en början ganska disigt men senare när solen värmde ordentligt så försvann dimman. Det var knappt någon blås att tala om kanske 2-3 sekundmeter och med vind. Solen värde gott och vi körde hela tiden med aoutopilot så det var verkligen lyxigt att inte hela tiden koncentrera sig på att hålla kursen. Vi tillbringade mycket tid på flybridge för att njuta mycket av det goa vädret J. Vi fick också sällskap av kanske 20 delfiner som följde oss ett kort ögonblick så tyvärr så han vi inte få fram kameran i tid för att fånga dem på bild!. Dagens lunch blev korv, vita bönor och sallad. Målet för dagen är Cartagena och det skulle ta ett x-antal timmar det men det är skönt att i början kunna klämma så lång som man orkar så slipper det bli stressigt på slutet. Väl framme i Cartagena så gjorde vi staden ett tag samt att vi passade på att även handla lite. Kvällsmaten blev spagetti med köttfärsås med oliver och marinerade vitlöksklyftor. Efter denna delikata måltid så tittade vi på film för att sedan nanna kudden runt 23:00. Dagens distans ca 92, totalt ca 102 Nm

Fredagen den 2/4-10

Publicerad 2010-04-07 22:10:54 i Utflykt,

Jag vaknade som vanligt runt 6 men kunde slumra en stund till, dansken skulle ju komma runt 08. Barnen väckte jag runt 08:30 då kom äntligen danske. Av någon anledning så hade jag det på känn att generatorn skulle ta ett bra tag innan den var klar och visst fick jag rätt. Medan dansken och en kompis till honom mekade så gick vi på några promenader för att leta efter en öppen affär som sålde bröd och gasol och till sist så hittade vi gasol och lite andra tillbehör. För att få tiden att gå så bytte jag impeller på den ena motor men den andra fick vara då jag inte kom in runt motor och det är inte för att jag är tjock utan att det var supertaight så jag får klura ut hur jag skall byta den senare. Under eftermiddagen så avnjöt vi vattenmelon på fördäcket i solen igen, var verkligen skönt. Klockan började närma sig runt 17 och då började vi verkligen se slutet på arbetet med dansken och apropå dansken han är en mycket mycket trevlig man som verkligen bjöd på sig. Medan jag bytte impeller så diskade A och K gjorde middagen, fläskfile och pasta, mycket gott. 17:30 så taxade vi ut för första gången och jag gjorden en 360 snurr efter 100 meter så jag vet hur båten skulle fungera vid kajen som vi skulle lägga till och tanka man vill ju inte braka in i kajen direkt. Jag ropade upp på VHF:en kontrolltornet och sa att jag skulle komma in och tanka och checka ut. Tilläggningen och tankningen gick mycket bra nästan 1000 l senare så bar vi oss iväg. Även fast vi bara åkte ca 10 distans så var det skönt att äntligen åka. Vi tig närmast hamn Pouerto Roquetas och gjorde staden lite, vi hittade en butik som sålde frukt och bröd så nu är vi på G. Efter att vi spelat ett spel som A hade så nannade vi kudden vid 22 men nu äntligen har vi lämnat hamnen och är på väg till Barcelona. Dagens distans ca 10

Torsdagen den 1/4-10

Publicerad 2010-04-07 22:03:58 i Utflykt,

06:30 vaknade vi efter en god natts sömn som dock var lite kylig men efter en frukost så var vi igång igen. Dagens schema Skrubba båten utvändigt, en båttur, fix av elverk och lite andra små saker. Idag har det knappt blåst något och det har varit strålande solsken hela dagen så att skrubba båten i solen var skönt och resultatet var mycket lyckat, båten var mycket smutsig både på utsidan samt insidan men vad gör det när det är ca 20 grader i skuggan J. Självklart så blev det vattenmelon på fördäcket idag.

Dansken blev inte klar idag med elverket och det känns inget bra, han jobbar inte som en raket direkt men förhoppningsvis blir det mycket bra, han har snart bytt hela motorn, ny kolv osv. Det blev inte heller någon båttur då det blev sent innan Dansken gav upp för dagen. När vi skulle laga middag tog gasen slut så det var ju bara att dumpa in maten i kylen igen och gå på restaurang så det blev en kinesisk restaurang. 22:00 blev det sängen då Dansken skulle komma kl 08:00 för att fixa det sista på elverket. Min avsikt är att vi skall åka lite i hamnen idag med båten, måste prova den/lära mig din innan vi åker samt tanka och sedan lämna hamnen men innan måste jag byta impellrar (den lilla propeller som tar in kylvattnet utifrån och kyler då ner motorn), annars så kommer schemat bli lite taight i alla fall om vi vill till Ibiza Mallorca men det återstår att se hur resvägen blir.

//Nattinat

Resedagbok Alemimar till Barcelona Onsdagen den 31/3-10

Publicerad 2010-04-07 21:59:44 i Utflykt,

Dagen började tidigt då taxin som skulle ta oss till Arlanda skulle komma och hämta oss kl 04:10 på morgonen hos min mamma. Dagens flygningar ser ut som följer.

Arlanda – Köpenhamn med SAS flygtid ca 1:15

Väntetid i Köpenhamn ca 60 min

Köpenhamn – Dysseldorf flygtid ca 1:15

Väntetid i Dysseldorf ca 1:50

Dysseldorf – Almeria flygtid ca 2:50

 

Väl framme kl 14:55 så slogs vi av en mycket skön värme ca 17 grader varmt det var skönt att äntligen känna av värmen då vi haft en vinter utöver det vanliga i Sverige. Vi tog en taxi till hamnen Almerimar där vår båt väntade på oss, kändes riktigt underbart att äntligen komma till båten igen, dock så har allt gått riktigt fort, från besök till köp ca 30 dagar och det får man väll betrakta som snabbt. Till min besvikelse så hade de endast gjort ångtvätten och jag antog/trodde att dem skulle rengöra hela båten men ack så jag misstog mig så det blev att rengöra båten själv men mattorna som blev precis klara när vi kom blev mycket bra. Så eftermiddagen bestod av att handla all mat/rengöring m.m. som vi skall ha i några dagar då det är påsk här nere och allt är stängt, självklart så var barnen med och jobbade som bara den. 2 av 3 sovrum blev klara idag och köket blev också klart nu luktar båten mycket fräscht till skillnad från förut. Gamla ägarna hade lämnat kvar en del som åkte i soporna. En annan puck som inte heller är klar, det är elverket som hade havererat sist vi var här, den skulle lagas och var den klar? NOT men dansken som håller på att laga den sa att han börjar igen kl10:00 i morgon. Till middag blev det hamnburgare som vi gjorde ordning själva i köket, mmm musigt. Vi gick och la oss kl 23:00, det blev en långdag idag men mycket skönt att mycket blev klart idag.

Om

Min profilbild

Matte

Ensamstående pappa med 3st underbara barn. Hojåkning, skärgården och andra aktiviteter.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela